Sanja Lopar

Sanja je diplomirana novinarka, koja radi na Radio i TV Sarajevo.

Osnovala je tvrtku Sagitta koja postaje prva privatna kompanija koja je srušila državni monopol bivše Jugoslavije u trgovanju naftom i naftnim derivatima i cigaretama te samim tim postaje prva žena koja počinje posao s naftom i cigaretama u privatnom sektoru. Tvrtka posluje do prve godine rata u Sarajevu u kojem gubi sve. U devetom mjesecu 1992. godine, moj sin je jako teško ranjen, pa velikim naporima i velikom borbom i odlučnošću da mu spasi život uspjeva u borbi protiv UN i UNICEF i završava u Ženevi.

Bori se da se što prije integrira u ženevsko društvo i intenzivno uči francuski jezik.

U vrlo kratkom vremenu dobiva prvi posao u Ženevi i postaje administrativna asistentica na internom odjeljenju privatne bolnice Hôpital de la Tour u Ženevi.

Potom postaje savjetnica za VIP klijentelu u Naville boutique.

Godine 1996. počinje raditi za Ministarstvo financija - Ženeve. Počinje kao novinar na projektu “A Faire à Suivre” što bi u prijevodu značilo “Uraditi i Slijediti”.

Postaje izvršna direktorica francuske kompanije "Ace International Communications" za Ženevu.

Ulazi u upravni odbor KFI korporacije i postaje direktor fonda od 5 milijardi dolara koji namijenjuje za revitalizaciju ratom razorenih područja u BiH i HR.

Ulazi u Upravni odbor i postaje Partner u kompaniji za Waste management LC EstWest iz Ciriha.

Osnivač je “Caelus” tvrtke za HEMS (helicopter emergency medical support) u Zagrebu.

Postaje potpredsjednica GenevaCigars Asocijacije u Ženevi.

Prvu cigaru napravila je 2009. godine, a brand "Lopar International" kreirala 2013. godine, kada je i osnovana kompanija Lopar International S.A. sa sjedištem u Ženevi. Time postaje prva žena u Europi koja je kreirala cigaru, a druga u svijetu.

Tako je ušla u dosta zatvoren muški svijet. Međutim s visokom kvalitetom, posebnom tehnologijom i recepturom brzo se izdvaja. Njene cigare radi u limitiranim edicijama, vrlo su ekskluzivne i namijenjene vrlo ekskluzivnoj klijenteli. 

Prije pet godine preselila je iz Ženeve u Pulu, a 2022. godine osniva trgovačko društvo “Aficionados” koje se bavi trgovinom na veliko duhanom I duhanskim prerađevinama. 

Sada svoj vlastiti proizvod uvozi i distribuira direktno, kao vlasnica branda.