Tena Kovačević Janko

Ova rođena Koprivničanka, odrasla je u Zagrebu, a školovala se kod nas, u Londonu, Ljubljani, New Yorku…

Iako je svojedobno uživala u ulozi marketing menadžerice, dr. Tena Kovačević Janko ipak se odlučila posvetiti medicini, medicini žena i još nerođenih beba.

Završila je specijalizaciju u KBC “Sestre milosrdnice” u Zagrebu, a zatim ju je put odveo u Vijetnam. U prestižnoj klinici FMP (Family Medical Practice) u Hanoiu u Vijetnamu imala je prilike upoznati i liječiti stotine uspješnih žena iz cijelog svijeta.

Nakon Hanoia, koji je bio izazov, ali i kako kaže Tena, najbolja odluka njenog života, dobiva subspecijalizaciju iz fetalne medicine u King’s College Hospital u Londonu - najpoznatijem centru fetalne medicine u svijetu pod patronatom prof. Nicolaidesa o čemu su BBC/Netflix snimili dokumentarac, “Kirurški rez - Spašavanje života prije rođenja”.

Prva je i jedina Hrvatica s diplomom fetalne medicine FMF (Fetal Medicine Foundation) danas, ali i jedina Hrvatica koja je radila u privatnoj klinici prof. Nicolaidesa, FMC (Fetal Medicine Centre, 137 Harley Street, London), a koju posjećuju trudnice iz cijelog svijeta. Za londonsko iskustvo će reći da je ono bilo najveće odricanje u njenom životu, s minimalno opipljive motivacije, ali zato i najveći uspjeh i ponos njene karijere.

Nedavno se vratila u Hrvatsku i otvorila Polikliniku dr. Tena Kovačević u Poreču. Poliklinika je, Tena kaže, spoj svih iskustava i znanja iz ginekologije i fetalne medicine stečenih kod nas i u svijetu. U Poreč se doselila iz Londona, gdje sad i živi sa suprugom Kristijanom, rođenim Porečanom.